Groep wil vluchtelingen halen in Griekenland

Foto: ANP

Met tientallen auto’s en een oude verlengde stadsbus gaat een groep activisten, die zich We Gaan Ze Halen noemt, vrijdagochtend vanuit Utrecht op weg naar de Griekse hoofdstad Athene. Hun bedoeling is om 150 asielzoekers op te halen, die nu zonder perspectief in Griekse vluchtelingenkampen zitten. Er is daar sprake van een humanitaire ramp, zegt de actiegroep.

,,We gaan in Athene alleen op de deur kloppen. We spreken de minister, doen daar een urgent verzoek en dan horen we het antwoord wel. We hebben geen interesse om zonder toestemming mensen mee te nemen”, zegt woordvoerder Rikko Voorberg. ,,We willen als burgers niet duimendraaien.”

Tegen De Telegraaf zegt staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) dat mocht Griekenland toestemming geven om vluchtelingen mee naar Nederland te nemen, deze dan worden teruggestuurd. Op grond van Europese regels moeten ze namelijk in dat land asiel aanvragen, aldus Harbers (VVD).

De activisten willen dat Nederland net als Portugal duizend vluchtelingen uit de Griekse kampen opneemt. Ze hebben daarvoor samen met organisaties als Amnesty en PAX een petitie aan de regering opgesteld, die intussen door bijna 45.000 mensen is ondertekend.