Stille tocht Rotterdam om geweld tegen vrouwen

Foto: ANP

Maatschappelijke organisaties in Rotterdam houden zaterdagavond een stille tocht tegen geweld tegen vrouwen door het centrum van de stad. De tocht start om 19.00 uur en eindigt rond 20.30 uur voor het stadhuis, waar de initiatiefnemers een verklaring overhandigen aan burgemeester Ahmed Aboutaleb.

In enkele weken is Rotterdam opgeschrikt door moorden op drie jonge Rotterdamse vrouwen: een 29-jarige vrouw in Zuidwijk, een studente in Kralingen en de moord op de 16-jarige Humeyra. ,,Rotterdam heeft in korte tijd een aantal dochters verloren”, aldus Patricia Ooms directeur van Stichting Dona Daria, die zich inzet voor de positie van vrouwen in Rotterdam. ,,Het wordt nu tijd dat Rotterdammers opstaan en hun stem laten horen om dit soort geweld tegen vrouwen te stoppen en hun steun te betuigen aan hun nabestaanden.”

Ander initiatiefnemers zijn Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), Anti Discriminatie Bureau RADAR en Emancipator, een landelijke organisatie die zich bezighoudt met de rol van mannen bij emancipatie. Ook het Designcollege Rotterdam waar Humeyra op school zat, doet mee aan de tocht.

Volgens de organisatie heeft 45 procent van de vrouwen en meiden boven de 15 jaar in Nederland te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. In ruim 90 procent van de gevallen is de dader een man. In 25 procent van de gevallen is de dader hun partner of ex-partner.