Vreugdevuren Scheveningen cultureel erfgoed

Foto: ANP

Het metershoge vreugdevuur dat elke jaarwisseling wordt opgebouwd en afgebrand op het Noorderstrand bij Scheveningen, is erkend nationaal erfgoed. Het vuur staat sinds 2014 op de zogeheten Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling twee vreugdevuren. Scheveningen-dorp bouwt een stapel op het Noorderstrand, ten noorden van de haven, de buurt Duindorp doet dat op ‘hun’ Zuiderstrand.

Vonken van het vuur op het strand in Scheveningen veroorzaakten in de nacht van oud- op nieuwjaar branden in de omgeving.

Den Haag kent al tientallen jaren zulke vreugdevuren rond Oud en Nieuw. In de week ervoor gingen jongeren ‘kerstbomen rausen’. Daarbij braken af en toe vechtpartijen uit, maar in de jaren tachtig liep het uit de hand en kwamen er heuse knokploegen bij. Daarom greep de gemeente in. In de jaren negentig kwamen er twee vreugdevuren op het strand. De gemeente laat die toe, maar overlegt vooraf met de organisatoren en stelt voorwaarden.