Strand Schiermonnikoog grotendeels opgeruimd

Foto: ANP

Een groot deel van het strand op Schiermonnikoog is opgeruimd, meldt burgemeester Ineke van Gent. Het is niet nodig om zondag naar het eiland te komen om te helpen.

Zaterdag hebben vrijwilligers, beroepskrachten en militairen een flink deel van het strand ontdaan van de aangespoelde spullen en rotzooi. Er is 220 ton opgeruimd. Een fantastisch resultaat, stelt de burgemeester, die iedereen daarvoor bedankt.

Wel ligt het in de verwachting dat er de komende dagen en weken (,,misschien wel maanden”) rommel blijft aanspoelen. ,,Ook in de (nabije) toekomst doen we daarom waarschijnlijk graag een beroep op u.”

Het strand is dan wel grotendeels opgeruimd, maar nog niet helemaal schoon. Zo ligt er nog veel klein plastic en piepschuim onder het zand en in de duinen. De Koninklijke Landmacht blijft tot en met zondagmiddag op Schiermonnikoog. Zij nemen de moeilijk bereikbare plekken voor hun rekening.

Ook op zandbank Het Rif tussen Schiermonnikoog en Ameland is een groot gedeelte van het afval opgeruimd. Schippers, vissers en honderd vrijwilligers hielpen bij deze actie van zeehondencentrum Pieterburen. Ze haalden vooral tassen, schoenen, sokken en piepschuim weg.

Op Terschelling zijn zaterdag meer dan honderd vrijwilligers in touw geweest. In totaal zijn ruim honderd grote zakken van tussen de 5 en 15 kilo gevuld, met onder meer veel piepschuim.