Peter R. de Vries getuigt weer tegen Holleeder

Foto: ANP

Peter R. de Vries moet opnieuw getuigen in het strafproces tegen Willem Holleeder. Aanleiding voor het verhoor is een op band opgenomen gesprek tussen De Vries en Holleeder in 2011. De opname is aan het strafdossier toegevoegd.

Over de inhoud van het gesprek wil het Openbaar Ministerie (OM) niets zeggen. Volgens NRC Handelsblad, dat de band reeds heeft beluisterd, praat Holleeder over onderwerpen waarover hij tijdens het proces geen vragen heeft willen beantwoorden.

Het gesprek volgde op een vertrouwelijke brief van Holleeder aan De Vries, waarin Holleeder schrijft over zijn positie in de onderwereld en zijn verhouding tot andere kopstukken daarin. De Vries heeft die brief vorig jaar aan het OM gegeven, tot groot ongenoegen van Holleeder. Het OM heeft de brief bestempeld als een ,,cruciaal, belastend stuk”. Holleeder heeft geweigerd er vragen over te beantwoorden.

In de brief maakt Holleeder er gewag van dat hij wordt bedreigd door advocate Bénédicte Ficq, de raadsvrouw van Dino Soerel. Ficq zou hem onder druk hebben gezet valse verklaringen te gunste van Soerel af te leggen. Het kantoor van Ficq heeft dit verhaal eerder al afgedaan als onzin.

Soerel, Holleeder en de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis hebben volgens het OM een driemanschap gevormd. In het gesprek vertelt Holleeder in detail over zijn contacten met Soerel en Hillis, aldus NRC. Tijdens het proces heeft hij zakelijke banden met dit tweetal ontkend.

Holleeders advocaat Sander Janssen wil pas op 14 januari reageren, als De Vries moet getuigen. ,,In de tussentijd doet men er goed aan zich af te vragen welk belang er voor partijen zou kunnen zijn om dit steeds via de media te blijven spelen”, twittert hij maandag.

De Vries werd vorig jaar al eerder als getuige gehoord in het Holleederproces.