OM wil baas Satudarah Geleen lang de cel in

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in Roermond dertien jaar cel geëist tegen president Stephan P. van Satudarah in Geleen. Het OM verdenkt de 42-jarige man van witwassen, het afpersen van vijf mensen, wapenbezit, vrijheidsberoving en lidmaatschap van een criminele organisatie. Tegen Stephans 35-jarige broer Dirceu P. eiste het OM zeven jaar wegens afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Een derde verdachte, Henk N., lid van Satudarah Maastricht, hoorde vier jaar celstraf tegen zich eisen wegens afpersing en vrijheidsberoving.

In 2015, 2016 en 2017 zou Stephan P. betrokken zijn geweest bij het afpersen van vijf mensen in Geleen, Heerlen en Maasmechelen. Ook zou hij bijna 77.000 euro hebben witgewassen. Hij leefde officieel van een uitkering, maar reed volgens het OM drie dure auto’s en een motor, en maakte dure vakantiereizen.

Het chapter ging volgens het OM bij de afpersingen zeer gewelddadig te werk. Stephan P. ontkende dinsdag de afpersingen, en beriep zich vaak op zijn zwijgrecht.

De Satudarahbaas is eerder veroordeeld voor het doden van twee mensen in 1997 en 2008. Niet lang nadat hij in 2012 vrijkwam richtte hij met anderen Satudarah Geleen op. De eerdere moord en doodslag werkten nu verzwarend in de strafeis.

Een jaar geleden arresteerde de politie tien leden van Satudarah in Geleen. Zeven stonden in december terecht, de andere drie dinsdag en woensdag. Eerder eiste het OM tegen de zeven anderen celstraffen van drie tot elf jaar.

Bij de invallen in een clubhuis en de woningen van de verdachten een jaar geleden nam de politie grote sommen geld, wapens en motoren in beslag.

De rechtbank doet op 22 februari uitspraak.