Geding politiebonden om protest van de baan

Foto: ANP

Het kort geding van de politievakbonden tegen de Haagse burgemeester Pauline Krikke gaat niet door. De bonden wilden vrijdag via de rechter de voorwaarden die de gemeente had gesteld aan een pensioenactie die ze maandag houden, van tafel krijgen. De bonden zeggen dat deze voorwaarden onder druk van het geding zijn ingetrokken. De blokkade van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het kantoor van de werkgeversorganisatie VNO/NCW in Den Haag gaat door.

De gemeente laat in een reactie weten dat er geen beperkingen waren opgelegd aan de demonstratie. Als dat wel het geval was, dan zou de burgemeester daarvoor een formeel besluit hebben ondertekend. Volgens haar woordvoerder is er met de bonden alleen afgesproken dat ze een paar dingen moeten regelen, die te maken hebben met de veiligheid en een ordentelijk verloop. De positie van de gemeente is onveranderd gebleven, stelt hij.

Maar volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP waren twee van de vijf voorwaarden wel degelijk beperkend en dat mag niet. Zo zouden ze de instanties moeten informeren over de actie en vragen of zij het goed vinden. Van de Kamp vindt dat de gemeente ,,er een spelletje van maakt” en op die manier onterecht probeert macht uit te oefenen op mensen of organisaties die willen demonstreren.

De vier politievakbonden demonstreren tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Ze willen dat de AOW-leeftijd op 66 jaar blijft, dat zzp’ers ook een goed pensioen kunnen opbouwen en dat de boete op vervroegde uittreding wordt afgeschaft. Van de Kamp verwacht enkele honderden collega’s bij de actie, die zou duren van 09.00 tot 12.00 uur.