OM: gevaar familie kroongetuige onderschat

Foto: ANP

Politie en justitie erkennen dat ze de dreiging voor de familie van kroongetuige Nabil B. verkeerd hebben ingeschat. De verantwoordelijken binnen politie en Openbaar Ministerie hebben dat vrijdag tegenover De Telegraaf, het AD, het Parool en de Volkskrant verklaard. ,,Vanwege de gevoeligheid van het dossier”, wilde het tweetal alleen anoniem in de krant verschijnen.

Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., werd op 29 maart 2018 in Amsterdam-Noord geliquideerd. Dat gebeurde een week nadat justitie bekend had gemaakt dat zijn broer kroongetuige was geworden in een groot onderzoek naar een reeks liquidaties. Achter deze moorden zou een bende zitten die wordt geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, de meest gezochte man van Nederland.

Politie en justitie erkennen nu dat ze de risico’s voor de familie van B. verkeerd hebben ingeschat. ,,We wisten dat de groep gewelddadig kon zijn en hebben absoluut maatregelen genomen, maar waren niet voorbereid op een liquidatie. Dat onze inschatting onjuist was, is verschrikkelijk”, aldus de verantwoordelijke bij de politie.