Jasper van der Veen winnaar van Leids Cabaret

Foto: ANP

Jasper van der Veen is de winnaar van het Leids Cabaret Festival. De stand-upcomedian won de Juryprijs en werd ook door het publiek in de Leidse Schouwburg uitgeroepen tot winnaar.

Van der Veen nam het in de finale op tegen Senne Guns en Gavin Reijnders. Dit jaar werd ook een nieuwe prijs uitgereikt: de Studentenjuryprijs. Die ging naar het cabaretduo Vlamousse dat gevormd wordt door Brigitte van Bakel en Maya van As.

De vakjury bestond dit jaar uit Erik Vermeulen (redacteur theater, muziek, culinair bij DWDD), Lieke Jordens (programmeur Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging), Joy Kreiken (assistent programmeur Zwolse Theaters) en Steven Peters (dramaturg en voormalig programmeur Stadsschouwburg Utrecht).

De Studentenjuryprijs werd uitgereikt door leden van vier verschillende Leidse studentenverenigingen: Minerva, Quintus, Augustinus en SSR-Leiden.

Het was de 41e editie van het Leids Cabaret Festival dat sinds 1978 een groot aantal topcabaretiers heeft voortgebracht. Gevestigde namen als Najib Amhali, Erik van Muiswinkel, Lebbis, Dolf Jansen, Sanne Wallis de Vries en Micha Wertheim begonnen hun carrière tijdens deze jaarlijkse competitie. Jansen was dit jaar de presentator.

De drie finalisten gaan van maart tot en met begin juni met de Finalistentour langs ruim veertig theaters waar zij hun finaleshows nogmaals spelen.