EU-lidstaten voor verbod pulsvisserij

Foto: ANP

De EU-lidstaten hebben ondanks verzet van Nederland ingestemd met het politieke akkoord dat vorige week over de pulsvisserij werd bereikt. Alleen het Europees Parlement kan een definitief verbod per 1 juli 2021 voor de Nederlandse pulsvissers nu nog voorkomen. Dat stemt daar naar verwachting eind maart over.

Een ruime meerderheid van de ambassadeurs van de EU-lidstaten in Brussel zette vrijdag het licht op groen voor de nieuwe richtlijn. Daarin is bepaald dat tot het definitieve verbod in 2021 5 procent van de Nederlandse kottervloot nog pulstuig mag gebruiken. De rest van de vergunningen vervalt. Nu varen er 80 Nederlandse pulsvissers, maar hoeveel er precies zullen overblijven is nog niet bekend. De pulsvisserij is een techniek waarbij met stroomstootjes platvissen worden gevangen.

De kans dat het EU-parlement volgende maand in Straatsburg tegen het akkoord stemt is klein, menen diplomaten in Brussel. Begin april komt de richtlijn nog één keer ter stemming bij de EU-ministers, maar dat is een formaliteit.