Minister bekijkt problemen in rechtspraak

Foto: ANP

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) kijkt of er extra geld en mankracht beschikbaar moeten komen voor de rechtspraak. De achterlopende digitalisering daar noemt hij ,,een groot zorgpunt”. Hij is in gesprek met de sector over mogelijke veranderingen.

Dekker zei dat vrijdag in reactie op een rapport van de Commissie Visitatie Gerechten, die de huidige stand van de rechtspraak heeft onderzocht. Volgens dit rapport heeft de rechtspraak te weinig financiƫle middelen en personeel om de kwaliteit te verbeteren, te innoveren en de doorlooptijden van rechtszaken in te korten. De onafhankelijke commissie, die bestaat uit onder meer hoogleraren, advocaten en juristen, heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar alle gerechtshoven en rechtbanken en honderden medewerkers gesproken.

Dekker noemt het goed dat de rechtspraak zichzelf eens in de zoveel tijd een spiegel voorhoudt. De conclusies in het rapport zijn volgens hem niet verrassend. Het was hem bekend dat er problemen zijn met de financiĆ«n en de digitalisering in de rechtspraak. Ook ,,de bereidheid om te veranderen” moet volgens Dekker beter. De minister acht ,,iets meer flexibiliteit” geboden.

Henk Naves, president van de Raad voor de Rechtspraak, zegt in onderhandeling te zijn met het kabinet over extra middelen. ,,We komen ten minste 50 miljoen euro per jaar tekort. Het is ploeteren geweest de afgelopen jaren.” Overwerk is in de rechtspraak eerder regel dan uitzondering.

Volgens Naves zit het ‘kroonjuweel’ van de rechtspraak, de onafhankelijkheid van rechters, de organisatie soms ook in de weg. ,,We kunnen de 2400 rechters in ons land niet zomaar iets opdragen.” De rechtspraak is daardoor een ‘eilandenrijk’. ,,We moeten juist samenwerken om tot oplossingen te komen.”