OM pakt uit in verzoek om verbod No Surrender

Foto: ANP

Een verbod op de motorclub No Surrender moet een einde maken aan een cultuur van geweld en wetteloosheid, meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag voor de rechtbank in Assen. De drie officieren van justitie gebruikten beeld- en audiofragmenten om hun verzoek kracht bij te zetten. Het ging onder meer om delen van gesprekken die tijdens een strafrechtelijk onderzoek heimelijk door justitie zijn opgenomen.

De motorclub bestaat sinds 2013 en heeft honderd chapters (afdelingen) en andere onderdelen in binnen- en buitenland, met enkele honderden leden in Nederland. Motorclubs als Satudarah, Bandidos en Hells Angels werden eerder al door de civiele rechter verboden. De laatste twee vechten dat verbod nog aan.

Een verbod is ook nodig om een einde te maken aan de gewelddadige vetes tussen rivaliserende motorclubs. Volgens het OM zijn alle chapters ondergeschikt aan de leiding. ,,Het is één pot nat”, zei een aanklager. Daarom wil het OM de overkoepelende vereniging laten verbieden.

,,Dit is niet mogelijk”, zei advocaat Mark Nillesen namens No Surrender. Volgens hem wordt No Surrender op chapterniveau bestuurd, niet op overkoepelend niveau. ,,Het is geen één verknocht geheel”, aldus Nillesen.

Het OM denkt hier anders over: ,,Het bestuur geeft leiding aan strafbare feiten en stimuleert een structuur van wetteloosheid”. Er wordt propaganda gevoerd en media worden misleid om de club als onschuldig af te schilderen, aldus de aanklagers.

De advocaat vindt dat het OM een eenzijdig beeld laat zien. ,,De filmpjes waren vooral opnamen binnen No Surrender in Emmen, onder leiding van toenmalig captain Henk Kuipers. Hij vormde een club binnen een club, met eigen regels”, zei de advocaat, ,,Zijn gedragingen gelden niet voor de hele organisatie.”

Het opleggen van een verbod op No Surrender is ingrijpend, want de vrijheid van vereniging is een grondrecht. Maar een alternatief is volgens het OM niet denkbaar.

De advocaat wil vier getuigen horen, onder wie de oud-bestuursleden Henk Kuipers en Klaas Otto. Die zouden meer kunnen zeggen over de cluborganisatie. De rechtbank wees dit verzoek toe. Het is niet duidelijk wanneer de uitspraak is.