Maart was onstuimig, zeer nat en zacht

Foto: ANP

Maart 2019 valt te kenmerken als onstuimig, zeer nat en zacht. Wel zit er een duidelijke tweedeling in de maand, meldt Weeronline. Iets meer dan de eerste helft van de maand was winderig en nat, daarna was het beduidend droger met minder wind en meer zon.

Met circa 104 millimeter neerslag gemiddeld over het land was het de op vier na natste maartmaand sinds de start van metingen in 1906. Het merendeel van die neerslag viel tot en met de 18e, daarna verliep de maand droger. Zoutkamp, in Groningen, spant met 148 millimeter neerslag de kroon. Het neerslagrecord voor maart stamt uit 1981 en bedraagt 126 millimeter.

De grote hoeveelheid neerslag ging gepaard met onstuimig weer. Vooral in de eerste helft van de maand waaide het opvallend vaak hard. Op zondag 10 maart gold een waarschuwing voor extreem weer, code oranje, voor de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. In Vlissingen kwam het tot een officiële storm, in Zeeland en Limburg werden windstoten van circa 120 kilometer per uur gemeten. Op zeven andere dagen gold vanwege zware windstoten code geel.

Naast nat en onstuimig, was maart 2019 ook zacht. Waarschijnlijk eindigt de maand met een gemiddelde temperatuur van 7,9 graden als elfde warmste maart ooit gemeten. Met deze bovennormaal warme maart – normaal voor maart is een gemiddelde van 6,2 graden – is het een jaar geleden dat we een relatief koude maand beleefden: maart 2018 verliep als laatste kouder dan gemiddeld.

Opvallend genoeg was de warmste maartdag kouder dan de warmste dag van afgelopen februari. Het slot van februari was uitzonderlijk warm: op de 27ste bleef het kwik in Arcen, in Limburg, steken op 20,5 graden. De warmste dag van maart was de 22ste, toen het in Eindhoven 19,8 graden werd.

Maart verliep relatief somber, met circa 116 zonuren gemiddeld over het land, waar 125 uur normaal is voor de maand maart.