Politiek buigt zich over affaire Michael P.

Foto: ANP

De Tweede Kamer buigt zich volgende week over de gang van zaken rond de moordenaar van Anne Faber, zedendelinquent Michael P. Alle partijen schaarden zich achter het voorstel van oppositiepartij PvdA om verantwoordelijk minister Sander Dekker aan de tand te voelen.

Politiek Den Haag reageert verbolgen en geschokt nu blijkt dat er van alles mis is gegaan rond de behandeling van P. ,,Dat dit misdrijf voorkomen had kunnen – of zelf moeten – worden maakt het verlies onverteerbaar”, aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Ze spreekt over een lange reeks fouten en blunders tot aan het ministerie toe. ,,Een verkrachter die zelf essentiële informatie achter kon houden, geen kennis over hoe je omgaat met gevaarlijke zedendelinquenten, onvoldoende aandacht voor de veiligheid van de samenleving.”

Volgens de VVD ,,wordt pijnlijk duidelijk dat de balans in onze strafrechtketen veel te ver is doorgeslagen naar zorg voor de crimineel in plaats van veiligheid van de samenleving.” De liberalen vinden die veiligheid belangrijker dan het belang en de privacy van een gedetineerde, stelt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

Kamerlid Maarten Groothuizen van coalitiepartner D66: ,,Je trekt wit weg als je de rapporten leest. Het roept veel vragen op over de manier waarop forensische zorg is ingericht. En of het toezicht vanuit het ministerie voldoende is.” Hij wil dat de minister de problemen oplost.

Volgens SP-Kamerlid Michiel van Nispen is de veiligheid van de samenleving niet voorop gesteld. ,,We weten dat bezuinigingen in de publieke sector hebben geleid tot personeelstekorten en onveilige situaties in de klinieken. In hoeverre heeft dat bijgedragen aan deze tragedie?”

GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg constateert een opeenstapeling van desastreuze keuzes. ,,In het geval van Michael P. leidde dit alles tot het verlenen van vrijheden, zonder de voorgeschiedenis van P. te kennen. De kans op herhaling is daarmee feitelijk genegeerd.”

Geert Wilders van de PVV spreekt over een beschamend falen van de overheid. Hier moet ook politiek verantwoordelijkheid worden genomen, vindt hij.