Straf oud-corporatiebaas Rochdale definitief

Foto: ANP

De veroordeling van Hubert Möllenkamp, voormalig topman van woningcorporatie Rochdale, voor omkoping, fraude en meineed, blijft overeind. De Hoge Raad heeft dinsdag de cassatieklachten van de verdachte afgewezen. Dat betekent dat zijn celstraf van drie jaar en drie maanden definitief is.

De 69-jarige Möllenkamp werd in maart 2017 in hoger beroep veroordeeld voor onder meer het ontvangen van steekpenningen, witwassen en meineed. Het gerechtshof in Amsterdam kwam tot een hogere straf dan de 2,5 jaar cel die de rechtbank hem eerder oplegde. De verdachte klopte daarna aan bij de Hoge Raad.

De verdachte vond het onterecht dat het hof de valse verklaring die hij in 2014 had afgelegd tegenover de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties had gebruikt in de strafzaak. Maar de Hoge Raad stelt dat deze opzettelijk afgelegde valse verklaring alleen is gebruikt om meineed te bewijzen. Bovendien is het niet in strijd met het recht op een eerlijk proces. De Raad vond dat ook de andere cassatieklachten niet slaagden.

Möllenkamp werd 2009 ontslagen door Rochdale nadat de misstanden aan het licht waren gekomen. Ook moest hij ruim 2,1 miljoen euro terugbetalen aan de Staat. Möllenkamp zelf heeft altijd ontkend dat hij steekpenningen heeft aangenomen.

De voormalig topman kreeg door zijn luxe levensstijl bijnamen als ‘Maserati-man’, naar de auto waarin hij reed, en ‘zonnekoning’.