‘Agenten arrestatie Henriquez horen in de cel’

Foto: ANP

De familie van Mitch Henriquez noemt het ,,onbegrijpelijk” dat de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie niet in de cel zitten. ,,Ik begrijp niet dat er geen ambulance is gebeld, ik begrijp niet dat hem geen hulp is geboden”, zei zus Lila Henriquez woensdag tegen het Haagse gerechtshof, voor de gelegenheid uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De moeder, beide zussen en ex-vriendin van Henriquez lazen woensdag hevig geëmotioneerd hun slachtofferverklaringen voor.

Henriquez overleed eind juni 2015, een dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en zou daarbij op zijn kruis hebben gewezen. Vijf agenten, met wapenstok en pepperspray, probeerden de grote en sterke 42-jarige Henriquez in bedwang te krijgen bij zijn arrestatie.

,,Ik weet dat hij een slechte grap heeft gemaakt”, zei ex-vriendin en moeder van Henriquez’ kinderen, Jennifer Petrocthi. ,,Maar waarom zijn de agenten zo lang en zo hard doorgegaan.” Ze verwees naar de filmpjes van de fatale arrestatie die nog altijd online te vinden zijn: ,,Mijn kinderen kunnen via een simpele klik op het internet zien hoe hun vader het leven wordt ontnomen.”

Een maand na het overlijden van haar voormalig partner werd hun eerste kleinkind geboren. ,,Er moet een boodschap uitgaan van deze uitspraak”, drukte ze het hof op het hart om de agenten zwaar te straffen.

Twee van de agenten werden strafrechtelijk vervolgd en eind 2017 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. Het door de agenten gebruikte geweld en in het bijzonder de door een van hen toegepaste omstreden nekklem waren Henriquez volgens de rechtbank fataal geworden.

Het OM noemde de agenten tijdens de eerste aanleg wel schuldig, maar vond dat er geen straf opgelegd moest worden. Justitie ging niet in beroep tegen het vonnis. De agenten wel.

Omdat de agenten en hun gezinnen na het overlijden van Henriquez ernstig werden bedreigd, zitten ze afgeschermd en anoniem in de zaal. Ze worden aangeduid als DH01 en DH02. Het overlijden van Henriquez zorgde voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.