Nederland kaart inreisverbod advocaten VS aan

Foto: ANP

Nederland heeft de Verenigde Staten gevraagd waarom bepaalde Nederlandse advocaten het land niet in mogen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kaartte de kwestie aan bij de Amerikaanse autoriteiten.

Minister Stef Blok was in Washington om het 70-jarig bestaan van het NAVO-bondgenootschap te vieren. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) had om opheldering gevraagd over het ‘inreisverbod’. De NVSA wil weten of er Nederlandse instanties zijn betrokken bij de weigering van de Amerikaanse autoriteiten strafadvocaat Serge Weening toe te laten.

Woensdag werd bekend dat Weening niet welkom is in de VS. Hij heeft het sterke vermoeden dat dit komt doordat hij als advocaat verdachten van terreurzaken bijstaat, zoals de groep die vorig jaar werd opgepakt voor het beramen van een aanslag op een evenement.

Het vragen van reistoestemming naar de VS is verplicht en gaat via een zogeheten ESTA-procedure (Electronic System for Travel Authorization). Weening probeerde na de weigering op basis van het door hem ingevulde ESTA-formulier alsnog een visum te krijgen, maar ook dat kreeg hij niet.

Eerder werd al bekend dat Belgische ’terreuradvocaten’ Amerika niet in konden. Dat Nederlandse advocaten nu ook toegang wordt geweigerd noemt de Nederlandse Orde van Advocaten,,verontrustend”.