Publiceren foto kroongetuige ,,onverantwoord

Foto: ANP

Het publiceren van een foto van kroongetuige Nabil B. zorgt voor ,,een onverantwoord groot risico” voor hemzelf en zijn naasten. Dat zei het Openbaar Ministerie donderdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting rond de bende van Nederlands meest gezochte misdadigers Ridouan Taghi en diens vermoedelijke rechterhand Saïd Razzouki.

De foto van B. stond in het strafdossier dat aan het OM, de rechtbank en alle verdachten en hun advocaten is verstrekt. De Telegraaf heeft daar waarschijnlijk inzage in gehad en publiceerde een geblurde foto. ,,Die foto had niet in het dossier gemogen. Dat was absoluut niet de bedoeling en is een fout geweest”, zei de officier van justitie. ,,Daar zijn we heel erg van geschrokken, maar waar we nog meer van geschrokken zijn is dat dat de foto gedeeld is met de pers.”

Het OM vermoedt dat het lek in de hoek van de advocaten van de verdachten gezocht moet worden. ,,Wij hebben niks met de pers gemaild en waarschijnlijk de rechtbank ook niet.”

In de extra-beveiligde rechtbank op Schiphol wordt de zaak behandeld waarin momenteel elf medeverdachten van Taghi en Razzouki terechtstaan. Tot dusver staan er drie liquidaties op de aanklacht tegen de verdachten, naast deelname aan een criminele organisatie.

Kroongetuige Nabil B. heeft tientallen verklaringen afgelegd. Die komen half juli aan bod tijdens een nieuwe zitting. De zaak zal niet eerder dan in 2020 inhoudelijk behandeld kunnen worden. De officier van justitie verwacht dat de behandeling snel kan gaan. ,,Alle verdachten hebben zich tot nu toe op hun zwijgrecht beroepen.”