Klimaatactivisten voerden actie in Amsterdam

Foto: ANP

Tientallen activisten van Extinction Rebellion hebben vrijdagochtend actiegevoerd in Amsterdam om alarm te slaan over het klimaat. In het centrum van de stad blokkeerden ze korte tijd verschillende straten met wat ze de ‘swarming’-tactiek noemen, een militaire tactiek die letterlijk ‘zwermen’ betekent. Ook in Maastricht gingen de klimaatactivisten de straat op.

De klimaatactivisten stonden 7 minuten per keer het verkeer in de weg, de minuten zichtbaar aftellend, terwijl ze spandoeken toonden met onder meer de tekst ‘Klimaatverandering = massamoord’. Ze deelden ook flyers uit. De actie was live te volgen via Facebook.

Na afloop maakten ze melding van veel positieve reacties: ,,Veel mensen zeggen begrip te hebben voor de actie”. Toch waren er ook wel negatieve reacties, zoals: ,,Ga toch naar Den Haag”.

In Maastricht heeft de politie zes klimaatactievoerders aangehouden toen die het verkeer blokkeerden op het Tongerseplein. Agenten namen de activisten mee naar het bureau omdat zij zich niet konden of wilden legitimeren. Volgens de politie ging het ook hier om actievoerders van Extinction Rebellion.