Afkicken in Zuid-Afrika: zonde of zinvol?

Foto: Pixabay

Een ieder die direct of indirect te maken heeft met een verslaving weet hoe lastig het kan zijn om hiervan af te komen. Als alle andere pogingen om af te kicken niet werken kan een opname in een afkickkliniek uitkomst bieden. Een opkomende trend is om af te kicken in een verslavingskliniek in het buitenland. Naast klinieken in Thailand, Groot-Brittanië en Portugal kun je ook terecht in verschillende klinieken in het verre Zuid-Afrika.

Waarom afkicken in het buitenland?

Het idee achter afkicken in het buitenland is dat je je in alle rust kunt werken aan herstel. Door iemand uit zijn vertrouwde omgeving te halen is het eenvoudiger om te breken met bestaande patronen en afleiding uit het dagelijks leven. Het is dus aannemelijk dat je door letterlijk afstand te nemen de kans vergroot op succesvol afkicken. “Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar we zien in onze websitestatistieken dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een afkickkliniek buiten Nederland, vooral in Zuid-Afrika”, aldus Paul Jansen van Afkickkliniekwijzer.nl.

De belofte van Zuid-Afrika

Er zijn inmiddels al verschillende verslavingsklinieken in Zuid-Afrika waar je terecht kunt als je met een verslaving kampt. Sommige daarvan zijn vestigingen van Nederlandse afkickklinieken en anderen hebben geen connectie met een Nederlandse instelling. Het verschil is belangrijk als het gaat om de vergoeding van de zorgverzekeraar. Nederlandse zorgverzekeraars kunnen namelijk een deel of het volledige bedrag van een behandeling in een buitenlandse afkickkliniek vergoeden, maar dan moet het wel een gecontracteerde zorgaanbieder betreffen.

Veelgehoorde beloftes over afkicken in Zuid-Afrika zijn dat een ander land, een andere cultuur en de andere gebruiken de ideale ingrediënten zijn voor een nieuwe start. Daarnaast wordt ook de anonimiteit, rust en de aanwezige natuur gebruikt om cliënten naar Zuid-Afrika te trekken.

Ver van huis versus ‘thuis’ afkicken

Toch juicht niet iedereen de tendens van afkicken in het buitenland toe. Dr. Vincent Hendriks, bijzonder hoogleraar Verslaving en psychiatrische comorbiditeit bij jeugdigen van het Leids Universitair Medisch Centrum, wijst op het aanwezige gevaar van het behandelen van verslavingsproblematiek buiten de eigen omgeving en pleit voor behandeling binnen te context waarin de verslaving zich voordoet. “Hij of zij kan op die manier leren omgaan met de verslaving en de factoren die de verslaving in stand houden. Die leermogelijkheden zijn minder aanwezig in een buitenlands behandelprogramma, omdat de context flink afwijkt van de situatie waarin de persoon in Nederland verslaafd is.”

Toch zijn er vele succesverhalen te vinden van cliënten die naar Zuid-Afrika zijn vertrokken om hun verslaving aan te pakken. Jeremiah, een verslaafde in herstel die onder behandeling was bij een Zuid-Afrikaanse kliniek, kijkt positief terug op zijn behandeling. “Ik heb hard gewerkt aan mijn herstel, mentaal en fysiek. (…) Nu weet ik hoe ik moet handelen nadat ik stressfactoren herkend heb. (…) In het kort: Ik heb mijn leven terug!”