Varkenshouders gewaarschuwd voor activisten

Foto: ANP

Dierenactivisten hebben tijdens het weekeinde een grote bijeenkomst in Amsterdam. Daarom heeft de organisatie voor varkensboeren, de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), haar achterban in het hele land gewaarschuwd. De kans bestaat namelijk dat de activisten proberen een boerderij ergens te bezoeken, aldus de POV.

,,Het is niet zo dat we aanwijzingen hebben dat ze een veehouderij onaangekondigd willen bezoeken, maar we kunnen het ook niet uitsluiten. De mogelijkheid bestaat. Daarom vragen we varkenshouders om waakzaam te zijn. Het gebeurt vaker dat activisten ongevraagd op een erf komen”, zegt een woordvoerster van de POV.

De organisatie raadt boeren aan hun staldeuren op slot te houden en borden met verboden toegang te plaatsen. Als de activisten langskomen, moeten ze rustig blijven, de politie bellen en de activisten filmen en fotograferen.

Op de Dam in Amsterdam is zaterdag en zondag een protest van een groep die zichzelf Anonymous for the Voiceless noemt. De demonstratie heeft de naam One Dam Day gekregen. De betogers, die ook uit het buitenland komen, roepen op tot ,,bevrijding van dieren” en willen dat mensen veganisten worden. Ze beschuldigen mensen van ‘speciesisme’, oftewel racisme tegen andere diersoorten (species).