Boeren voeren tegenactie bij boerderij Boxtel

Foto: ANP

Tientallen boeren zijn maandagavond naar de varkensfokkerij in Boxtel gekomen die al de hele middag bezet wordt door dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’. Een aantal boeren blokkeert met hun tractor de toegangsweg.

Inmiddels is er sprake van een impasse. De politie is al uren ter plekke, maar de actievoerders zijn niet van plan te vertrekken totdat hun eis wordt ingewilligd dat de eigenaar van het bedrijf aan de Brede Heide hen de gewonde varkens mee laat nemen om ze te verzorgen. Ongeveer honderd mensen hebben zich binnen verschanst en eenzelfde aantal staat buiten het gebouw.

De politie onderhandelt met de actievoerders en de eigenaar. ,,De politie bereidt zich voor op verschillende scenario’s waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop staat”, aldus een politiewoordvoerster.

Volgens Meat the Victims is voor actie deze fokkerij willekeurig uitgekozen. Er zijn geen berichten over geweld of aanhoudingen. De eigenaar van de fokkerij was niet bereikbaar voor commentaar.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) noemde de bezetting maandag op Twitter ,,onacceptabel”. Zij vindt dat boeren hun werk moeten kunnen doen ,,zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden”.

Geesje Rotgers, woordvoerster van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), is in Boxtel en had contact met de betrokken boer. Volgens haar is hij ,,zich rot geschrokken” toen actievoerders ,,de boel hebben geforceerd”. Rotgers is in de stal geweest. De actievoerders lopen, zo stelt ze, tussen de varkens, ,,wat veel stress veroorzaakt”. ,,De activisten willen dat niemand vlees eet en geen leren schoenen draagt. Maar we leven in een samenleving waar boeren een plek hebben en we hebben regels afgesproken waar zij zich aan moeten houden.”

De POV waarschuwde haar achterban in het hele land vorige week al. Dierenactivisten hielden tijdens het weekeinde een grote bijeenkomst in Amsterdam en de POV vermoedde al dat actievoerders zouden proberen een boerderij ergens te bezoeken.