De creditcard: een onmisbaar betaalmiddel, zowel online als met vakantie

Foto: Pixabay

We gebruiken onze creditcard steeds vaker. Betaalvereniging Nederland constateerde vorig jaar al een fikse stijging van creditcardgebruik in fysieke winkels; van 77 miljoen transacties in 2017 naar 95 miljoen. En dat gaan er naar alle verwachtingen nog veel meer worden. Ook tijdens vakanties of voor online aankopen is de creditcard een geliefd betaalmiddel, en zeker bij een buitenlandse vakantie kan je niet meer zonder.

De stijgende populariteit van de creditcard is mede te danken aan het wegvallen van de toeslag voor het betalen met de kaart sinds februari 2019. Consumenten kiezen tevens vaker voor deze manier van betalen omdat ze zich er van bewust zijn dat een betaling met bijvoorbeeld een Mastercard ervoor zorgt dat de aankoop automatisch is verzekerd. Ga je deze zomer met vakantie? Dan is een creditcard onmisbaar.

Vakantie en creditcard

Het begint al met het boeken van je vliegtickets. Deze kan je gemakkelijk betalen met een creditcard. Voor het huren van een auto heb je (bijna) altijd een creditcard nodig. Dit geldt ook voor het boeken van een hotelkamer. Zorg dat je altijd het telefoonnummer van de creditcardmaatschappij of je bank bij de hand hebt, zodat je onmiddellijk kunt bellen als je creditcard gestolen of verloren is. Bewaar pincode en kaart niet bij elkaar. Dit voorkomt dat je toch aansprakelijk bent als iemand jouw creditcard gebruikt heeft.

Creditcard aanvragen

Een creditcard aanvragen is simpel en kan je online doen. Vaak is het een onderdeel van een betaalrekening of -pakket. Waar moet je zoal op letten als je een creditcard aanvraagt? De jaarlijkse kosten, het bestedingslimiet, hoe je moet aflossen, bijvoorbeeld elke maand of gespreid betalen, of er sprake is van BKR-toetsing en -registratie en of er een aankoopverzekering is.

In Nederland en veel andere landen heb je je pincode nodig als je een betaling doet met je creditcard en moet je ook je handtekening zetten. Ga je deze zomervakantie naar de Verenigde Staten? Dan is vaak in restaurants alleen een handtekening voldoende. Als je in een supermarkt met Mastercard betaalt, hoef je meestal niet eens een handtekening te zetten.

Geld opnemen met creditcard

Als je buiten eurolanden betaalt of geld opneemt met een creditcard betaal je altijd extra kosten. De kosten variëren per creditcard. Geld opnemen met een creditcard is altijd duur, ook in Nederland. Je betaalt vaak een percentage van het opgenomen bedrag (rond de 4 procent) en daarnaast buiten eurolanden een koersopslag.

Elke creditcardmaatschappij, bank of uitgeverij van creditcards heeft eigen voorwaarden. Lees deze goed na, want er zijn verschillen in bijvoorbeeld aankoopverzekeringen, teruggave eigen risico als dit is ingehouden vanwege schade etc. Zorg dat je altijd op tijd betaald. Aankopen doen met een creditcard zijn vrijwel altijd gratis. De rente voor te late betalingen aan de creditcardmaatschappij is heel hoog.

Als je creditcard verloren of gestolen is en er zijn betalingen gedaan nét voor of nadat je de creditcard als vermist hebt opgegeven, krijg je deze bedragen meestal zonder veel problemen terug, mits blijkt dat je niet nalatig bent geweest, zoals pincode en creditcard samen bewaren.

Een voordeel van betalen, online of in de winkel, met je creditcard is dat je aankoop verzekerd is tegen diefstal, verlies en beschadiging. Dit geldt niet voor een aankoop met je betaalpas of bijvoorbeeld IDEAL.