‘Is het lang geleden, is het lang geleden?’

Foto: ANP

Mocht Duncan Laurence zaterdagavond het Eurovisiesongfestival winnen met zijn liedje Arcade dan zal Getty Kaspers daar niet rouwig om zijn. De 71-jarige zangeres was in 1975 met haar groep Teach-In de laatste die het goud voor Nederland binnenhaalde. In Stockholm werd 44 jaar geleden gewonnen met Ding-a-dong, geschreven door Will Luikinga, Dick Bakker en Eddy Ouwens.

”Ik vind dat hij het verdient, hij is een goede muzikant en ik vind het helemaal niet erg als hij mij van de troon stoot. Dan ga ik van koningin terug naar prinses”, aldus Kaspers. ”Ik geef graag het stokje door.” Ze heeft zaterdag een familiefeestje, ”maar als de puntentelling begint, zit ik voor de televisie. Want dat is het allerspannendste.”

Nederland kwam een paar jaar terug al eens erg dichtbij de eerste plaats. In 2014 eindigden Ilse DeLange en Waylon als The Common Linnets op de tweede plaats met Calm After The Storm, achter Conchita Wurst uit Oostenrijk.

Voordat Teach-In in 1975 won deed Nederland dat drie keer: in 1957 (Corry Brokken, Net als toen), 1959 (Teddy Scholten, Een beetje) en in 1969 (Lenny Kuhr, De troubadour, op een gedeelde eerste plaats).