Koolmees belooft meer openheid over UWV

Foto: ANP

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) belooft meer openheid over de gang van zaken bij uitkeringsinstantie UWV. Hij zei dat naar aanleiding van nieuwe problemen bij het UWV. Grote aantallen gedetineerden blijken volgens onderzoek van Nieuwsuur onterecht hun uitkering te hebben behouden.

“Hier baal ik enorm van”, zei de bewindsman die door een boze Tweede Kamer naar het Vragenuur was geroepen. Hij had hierover door het UWV op de hoogte moeten worden gesteld. Het past volgens hem in het beeld dat er onvoldoende prioriteit is gegeven aan handhaving door het UWV. Er zijn opnieuw fundamentele problemen blootgelegd en dat “baart mij zorgen”. Koolmees laat de zaak uitzoeken.

Hij wil meer openheid van het UWV. Koolmees gaat de Kamer een brief sturen met daarin opgenomen alle onderzoeken naar fraude die er bij de uitkeringsinstantie lopen. Zodat de Kamer een beter beeld krijgt welke risico’s er zijn, aldus de minister. “De afgelopen jaren was het UWV te veel naar binnen gericht. Ook vanuit de gedachte dat kwaadwillenden er misbruik van zouden kunnen maken.”

Dat gedetineerden toch nog een uitkering krijgen, komt onder meer omdat het UWV met een sterk verouderde databank werkt. Intern onderzoek van het UWV wees in 2017 en 2018 uit dat het systeem niet waterdicht is. Er zit nog steeds een ICT-fout in waardoor er bij 5 procent van de meldingen nog steeds geen alarm afgaat. Dat moet zo snel mogelijk worden opgelost, zei Koolmees.

De hele Kamer is verontwaardigd over het nieuwe schandaal bij het UWV. Paul Smeulders (GroenLinks) snapt niet dat het UWV zo’n simpel proces niet kan uitvoeren. Jasper van Dijk van de SP wilde weten wanneer de top van het UWV het veld moet ruimen. “De UWV-nachtmerrie gaat door”, oordeelde Dennis Wiersma van de VVD.