‘Lhbti-asielbeleid nog altijd onder de maat’

Foto: ANP

Vreemdelingendienst IND voert het vorig jaar ingevoerde asielbeleid voor lhbti’s nog altijd slecht uit. Dat schrijft het COC in een brief aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel). Het COC wil dat Broekers het IND tot de orde roept en zorgt dat het beleid voor lhbti’s beter wordt uitgevoerd.

“Precies een jaar geleden voerde voormalig staatssecretaris Harbers een reeks verbeteringen door in het lhbti-asielbeleid”, stelt het COC. “Een jaar na invoering van het nieuwe beleid blijkt dat de IND die beleidsverbeteringen in veel gevallen negeert.”

De belangenorganisatie voor seksuele minderheden verwijst in de brief naar zeventien zaken waaruit zou blijken dat het asielbeleid nog altijd onder de maat is. “De IND wijst bijvoorbeeld nog steeds regelmatig lhbti-asielzoekers af omdat ze geen ‘proces van bewustwording en zelfacceptatie’ hebben doorgemaakt”, aldus het COC. Volgens de organisatie schrapte de staatssecretaris dat criterium in juli 2018 omdat het een ondeugdelijk stereotype is.

Het COC wil dat Broekers het nieuwe lhbti-asielbeleid beter gaat toelichten bij de scholing van alle IND-medewerkers. Ook pleit het COC voor een onderzoek naar de wijze waarop dit beleid wordt uitgevoerd.