Drie Nederlanders uitgenodigd voor Academy

Foto: ANP

Drie Nederlanders zijn uitgenodigd om lid te worden van de Academy, de organisatie die jaarlijks de Oscars uitreikt, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Dat blijkt uit de lijst van 842 nieuwe namen die de Academy maandag heeft gepubliceerd. Het gaat om Niels Swinkels, Edgar Burcksen en Aliona van der Horst.

Swinkels is als executive vicepresident van Universal Pictures International medeverantwoordelijk voor het internationale distributiebeleid van een van de grootste Hollywoodstudio’s. In Nederland werkte hij onder meer bij Independent Films. Hij bracht toen bijvoorbeeld Shouf shouf habibi! uit. Burcksen werkte in Nederland in de jaren tachtig mee aan succestitels als Een vlucht regenwulpen, Van de koele meren des doods en Brandende Liefde.

Ook de Nederlands-Russische regisseur Aliona van der Horst is uitgenodigd lid te worden van de Academy. Zij maakte een groot aantal bekroonde documentaires en kreeg voor haar laatste film, Liefde is Aardappelen, vorig jaar een Gouden Kalf.

Regisseur Paul Verhoeven is overigens ook lid van de Academy, net als onder meer editor Job ter Burg, regisseur Marleen Gorris (Antonia), kostuumontwerpster Jany Temime, cameraman Hoyte van Hoytema en make-upartiest Arjen Tuiten.