Timmermans blijft mogelijk vicevoorzitter

Foto: ANP

De kansen van Frans Timmermans om voorzitter van de Europese Commissie te worden, lijken af te nemen. Volgens diplomaten zouden de regeringsleiders die tegen zijn kandidatuur zijn hem wel (opnieuw) als vicevoorzitter kunnen accepteren maar niet als baas van het dagelijks bestuur van de EU. EU-president Donald Tusk zou de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, nu als compromis voordragen. De Deense EU-commissaris Margrethe Vestager zou evenals Timmermans vicevoorzitter worden.

De zitting van 28 leiders is kort na 16.00 uur begonnen, vijf uur later dan de bedoeling was. Sinds 11.00 uur hebben ze steeds in groepjes, bilateraal met EU-president Donald Tusk en met hun politieke achterban overlegd.

Op de nieuwe namenlijst die circuleert staat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken en oud-voorzitter van het Europees Parlement Josep Borrell als EU-buitenlandchef genoteerd. De Belgische premier Charles Michel zou EU-president Donald Tusk kunnen opvolgen en de Franse IMF-baas Christine Lagarde zou de Europese Centrale Bank moeten gaan leiden.