Nederland grijpt in in financiën Curaçao

Foto: ANP

Nederland grijpt alsnog in in de financiën van Curaçao omdat het land al jaren te weinig doet om de tekorten weg te werken. Daarvoor legt de Rijksministerraad vrijdag, zoals dat formeel heet, een aanwijzing op aan Curaçao. Dat heeft de regering van Curaçao donderdag bekendgemaakt.

Tegelijkertijd ondertekent Nederland met Curaçao een zogenaamd Groeiakkoord om het Caribische land er financieel op vooruit te helpen, een beter financieel beheer te installeren en te werken aan sociaal-economische ontwikkeling van de wijken. Al sinds 2016 maakt het toezichthoudende orgaan, het College financieel toezicht, zich zorgen maakt over het feit dat Curaçao tekorten heeft op haar begroting, die niet worden weggewerkt.

Curaçao is het niet eens met de maatregel en wijst erop dat de crisis in Venezuela ernstige financiële gevolgen voor het land heeft, waardoor het zich niet aan de strakke begrotingsdiscipline kan houden.

Curaçao kent al enkele jaren een economische krimp. Deze maand werd bekend dat de werkloosheid boven de 20 procent is uitgekomen. Om het tij te keren moet volgens de regering juist worden geïnvesteerd en niet bezuinigd.