Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Foto: ANP

Journalist Jelle Brandt Corstius moet zich alsnog voor de strafrechter verantwoorden voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigingen van verkrachting. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam dinsdag bepaald. De rechter moet gaan beoordelen of er sprake is van smaad.

Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) besloten Brandt Corstius niet te vervolgen, maar daartegen had tv-producent Gijs van Dam bezwaar gemaakt. Tegen hem waren de beschuldigingen van Brandt Corstius gericht. Van Dam heeft deze aantijgingen altijd tegengesproken. Het hof vindt de klacht van Van Dam nu dus gegrond.

Brandt Corstius deed zijn beschuldigingen in 2017 in het dagblad Trouw, het tv-programma DWDD en in het Radio 1 Journaal, zonder de naam van zijn vermeende verkrachter te noemen. Wel bevestigde hij later dat het een man betrof die tegelijk met hem had gewerkt bij het programma Barend en Van Dorp. Naar aanleiding van deze uitlatingen werd Van Dam onderwerp van speculaties.

Ook plaatste Brandt Corstius een persbericht op de website medium.com toen bleek dat het OM Van Dam wegens gebrek aan bewijs niet zou vervolgen voor het drogeren en verkrachten. Daarin herhaalde hij de beschuldigingen. Van Dam deed enkele malen aangifte van smaad(schrift).

Brandt Corstius stelde destijds dat hij zijn uitlatingen deed in het kader van de #MeToo discussie en daarom niet vervolgd zou moeten worden. Het hof vindt strafrechtelijke vervolging wel nodig, omdat het om meerdere beschuldigingen van een ernstig misdrijf gaat, geuit in landelijke media. Ook ziet het hof een algemeen belang in vervolging.

Brandt Corstius zelf laat weten zich geen zorgen te maken over de rechtszaak omdat in zijn eerdere uiting de naam van Van Dam niet te traceren is. “Jammer vind ik het wel. Deze zaak gaat alleen maar narigheid opleveren voor beide partijen en hun naasten. De afgelopen jaren heb ik tevergeefs geprobeerd de andere partij daarvan te overtuigen via mediation en bemiddeling door advocaten en gemeenschappelijke vrienden.”

Zijn advocaat Nico Meijering stelt hij dat het nooit de bedoeling is geweest dat de naam van de vermeende verkrachter bekend zou worden. Van Dam kwam er destijds zelf mee naar buiten, aldus Meijering. Volgens hem is Brandt Corstius zelf ook publiekelijk ernstig belasterd door de zaken om te draaien en hem tot dader te bestempelen, aldus de advocaat.