GroenLinks zit in veel provinciebesturen

Foto: ANP

Nu elke provincie een nieuw bestuur heeft, is duidelijk dat GroenLinks de winnaar van de collegevormingen is geworden. De partij heeft negen gedeputeerden in acht provincies. In de vorige provinciebesturen was de partij met twee mensen vertegenwoordigd, blijkt uit een inventarisatie van het ANP.

GroenLinks zit in Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Groningen, Flevoland en Drenthe in het bestuur. Voor de verkiezingen bestuurde GroenLinks alleen in Groningen en Utrecht.

Forum voor Democratie was bij de provinciale verkiezingen de grootse partij geworden. De partij van Thierry Baudet is uiteindelijk alleen in Limburg in het bestuur gekomen. In Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland deed de partij wel mee aan de onderhandelingen, maar dat leverde niets op.

VVD en CDA hebben de meeste gedeputeerden. Beide partijen leveren vijftien provinciebestuurders. VVD staat alleen in Utrecht aan de zijlijn, CDA alleen in Noord-Holland. PvdA gaat van zeven naar elf gedeputeerden, D66 daalt van tien naar vijf gedeputeerden. De SP had vijf bestuurders in de provincies, maar zit de komende jaren overal in de oppositie.