KLM snapt ‘ramkoers’ van bonden niet

Foto: ANP

KLM snapt niets van de opstelling van de vakbonden, die volgens de maatschappij liever aansturen op acties in plaats van het voeren van overleg over een “verbeterd cao-voorstel”. Volgens KLM werd juist op verzoek van de bonden een gesprek buiten de cao-tafel om gepland, zodat de vakbeweging daarna kon bepalen of en hoe zij het cao-overleg wil vervolgen. Maar dat informele gesprek werd volgens KLM uiteindelijk door de bonden alsnog afgezegd.

De bonden stelden KLM eerder een deadline om met een verbeterd voorstel te komen. Medewerkers van de maatschappij eisen behalve een loonsverhoging ook meer personeel in vaste dienst en minder zware roosters. KLM had de bonden daarop aangeboden om op 26 augustus over een verbeterd cao-voorstel op loon en looptijd te bespreken.

“Keer op keer gaat bij het bedrijf dezelfde langspeelplaat op met slechts een uitnodiging voor informeel overleg zonder dat er wordt voldaan aan het vereiste substantieel verbeterde loonbod”, hekelt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) de houding van KLM. De bond benadrukt dat KLM “ontelbare oproepen” van de bonden heeft genegeerd om met een “concreet en substantieel verbeterd structureel loonbod” te komen dat recht doet aan de inzet van het personeel in de afgelopen jaren.

De vakbonden zeiden eerder al zich op vervolgstappen te beraden als een tegemoetkoming van KLM uitblijft. Of er acties komen en hoe deze er dan eventueel uit komen te zien, is nog niet duidelijk.