Nederland bezorgd om branden Amazonegebied

Foto: ANP

Nederland is bezorgd over de natuurbranden in het Amazonegebied. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) spreekt van “verschrikkelijke beelden” en zegt dat het kabinet de situatie kritisch volgt.

De Europese Unie is in vergevorderde onderhandelingen met BraziliĆ« en drie andere landen in Zuid-Amerika over een nieuw vrijhandelsverdrag (Mercosur). Duurzaamheid speelt al vanaf het begin een belangrijke rol in die gesprekken, zegt Kaag, maar wat momenteel in het Amazonegebied gebeurt “maakt het wel heel acuut en urgent”.

Een oproep van Finland aan de EU om na te denken over een ban op de import van vlees uit BraziliĆ« in verband met de verwoesting van de Amazone ziet Kaag niet direct zitten. “Dat is wel een ultiem middel en ik weet eerlijk gezegd niet of je daarmee resultaat bereikt.”

Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten de Brazilianen heel goed dat Nederland het van groot belang vindt dat de natuur in het Amazonegebied wordt beschermd. “Daar is al langer nauw contact over, en we hebben dat ook nu laten weten”, aldus de bewindsman.