Typetjes Koot en Bie staan nu in de Van Dale

Foto: ANP

Oost-Europadeskundige Dr. Clavan en het Haagse duo Jacobse en Van Es van de (fictieve) Tegenpartij, worden opgenomen in de Dikke Van Dale. Dat zei hoofdredacteur Ton den Boon in het radioprogramma Volgspot (NPO 5). De creaties van het satirisch duo Kees van Kooten en Wim de Bie staan in de nieuwe editie van het woordenboek.

Den Boon prijst Koot en Bie, die tientallen jaren satirische tv-programma‚Äôs maakten, als “de meest productieve taalmakers van de 21e eeuw. Zij hebben tientallen uitdrukkingen aan het Nederlands toegevoegd of gepopulariseerd. Al wordt hun programma Keek op de Week al een kwart eeuw niet meer uitgezonden, je komt Dr. Clavan nog steeds tegen als soortnaam voor een deskundige die niets nieuws of verrassends weet te melden en vooral open deuren intrapt.”

Ook enkele andere typetjes als de hippie Koos Koets (‘mozes kriebel’ en ‘jemig de pemig’) en De vieze man (‘ballen in me buik’) krijgen een vermelding. “De vieze man was niet alleen zelf morsig en shabby. Hij praatte op een dusdanige manier dat zijn gesprekspartners zich ook vies en ongemakkelijk gingen voelen”, aldus de hoofdredacteur.

Ook termen als doemdenken, positivo en regelneef van Van Kooten en De Bie zijn ingeburgerd geraakt in de Nederlandse taal.