Honderden mensen betogen tegen 5G-internet

Foto: ANP

Enkele honderden mensen hebben maandag in Den Haag gedemonstreerd tegen 5G, de opvolger van het huidige mobiele internet. Straling van het netwerk is schadelijk voor de gezondheid en het milieu, zeggen de organisatoren. Ook maken ze zich zorgen over privacy.

De betogers liepen van station Den Haag Centraal langs het Binnenhof. Op het Lange Voorhout hielden ze halt. Daar spraken mensen van enkele actiegroepen de demonstranten toe. Ze wilden een petitie aanbieden aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), maar zij was verhinderd.

De betogers droegen spandoeken en borden met teksten als “5G = gif”, “5G-vluchteling”, “Wij zijn geen proefdieren” en “5G = killing us softly”. Ook riepen ze leuzen als “Red de bijen! Red de bomen! Red de vogels!” Sommige demonstranten droegen stralingspakken, imkerkleren, hoedjes van aluminiumfolie en kommetjes met wierook.

Overheden, providers en smartphonemakers willen in de komende jaren overstappen op 5G-internet. Dat moet sneller en betrouwbaarder zijn dan de huidige 3G- en 4G-netwerken, met meer capaciteit voor aangesloten apparaten. Zo moet het de weg vrijmaken voor zelfrijdende auto’s en slimme apparaten. In Nederland werken onder meer KPN en VodafoneZiggo aan 5G.