Advocaat bepaalt positie in zaak-Wilders

Foto: ANP

Advocaat Geert-Jan Knoops maakt vrijdag zijn reactie bekend op het besluit van het Haagse gerechtshof om het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders voorlopig voort te zetten. Knoops heeft dinsdag gevraagd het proces per direct te staken, maar het hof ging daar niet in mee.

Volgens de raadsman staat onomstotelijk vast dat het Openbaar Ministerie zich heeft laten sturen door het ministerie van Justitie en Veiligheid, toen het in 2014 overging tot strafvervolging van Wilders. Het OM heeft het recht op vervolging daarmee verspeeld, meent Knoops, en dat moet meteen worden afgestraft. Het hof, belast met de zaak-Wilders in hoger beroep, gaf dinsdag te kennen dat het langer wil nadenken over de stellingen van de advocaat en er uiterlijk bij de einduitspraak een oordeel over wil geven.

Het OM heeft volgehouden dat het geheel zelfstandig te werk is gegaan en dat er geen sprake is geweest van oneigenlijke bemoeienis met de strafzaak door het ministerie. De kwestie over inmenging vanuit het departement is al geruime tijd de rode draad geworden van de slepende rechtszaak.

Dinsdag wilde Knoops niet zeggen welke stappen hij gaat zetten. Het hof wil dat hij zijn pleidooi voortzet. De meest extreme stap die Knoops kan zetten is het neerleggen van de verdediging. Op speculaties daarover wilde hij niet ingaan.