Kabinet verwacht opnieuw economische groei

Foto: ANP

Het kabinet verwacht ook volgend jaar economische groei. Daarnaast komt er 3 miljard euro extra lastenverlichting. De staatsschuld daalt onder de 50 procent. Dat meldt De Telegraaf over de Miljoenennota, die ook dit jaar is uitgelekt. Haagse bronnen bevestigen dat de uitgelekte cijfers kloppen.

Vooral werkenden moeten de vruchten plukken van de drie miljard aan lastenverlichting die het kabinet aankondigt. Dat bedrag komt bovenop in het regeerakkoord afgesproken financiƫle tegemoetkomingen.

RTL Nieuws op zijn beurt citeert uit het voorwoord van de Miljoenennota. Volgens minister Wopke Hoekstra van FinanciĆ«n staat de Nederlandse economie er robuust voor, maar “tegelijkertijd leiden internationale handelsspanningen tot onzekerheid.” Het kabinet wijst op de situatie in buurlanden en de brexit.

Het kabinet ziet voor het zevende jaar op rij groei, “al zien we de groeipercentages wel iets afvlakken”. Voor volgend jaar gaat het om 1,5 procent, voor dit jaar 1,8 procent: “Percentages normaal voor ons land.”

Zoals eerder naar buiten lekte, wil het kabinet werk maken van een investeringsfonds. Minister Hoekstra wil het feit dat lenen momenteel spotgoedkoop is, gebruiken om investeringen te doen ten gunste van de economie in zwaardere tijden.

Hoe dat fonds eruit gaat zien, wordt met Prinsjesdag nog niet duidelijk. Hoekstra zegt de “contouren van een investeringsfonds” uit te werken. Wel weet hij waar het geleende geld naartoe moet: “onder meer innovatie, kennisontwikkeling en infrastructuur”.