EU-geld voor snellere trein Groningen-Bremen

Foto: ANP

Voor de verbetering van de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen stelt de Europese Commissie 12,7 miljoen euro beschikbaar. Daarmee kan de reistijd naar de Duitse stad op termijn met een halfuur worden bekort.

Het betreft een bijdrage aan verbetering van het traject tussen Groningen via Winschoten naar Leer, niet ver over de grens. Treinen op dat stuk moeten tot 130 kilometer per uur kunnen gaan rijden. Ook worden maatregelen getroffen tegen geluidsoverlast en voor een betere veiligheid. EU-commissaris Violeta Bulc (Transport) verwacht op korte termijn officieel groen licht. Het werk moet in november 2023 klaar zijn.

Het ministerie van Infrastructuur en de provincie Groningen maakten eerder in totaal ruim 100 miljoen euro vrij voor de zogenoemde Wunderline.

Het kabinet kondigde vrijdag aan dat de EU ook 5,9 miljoen euro beschikbaar stelt voor een verbinding voor vrachttreinen tussen Venlo en het Duitse Kaldenkirche. Met de EU-subsidie moeten knelpunten op het traject worden opgelost.

Daarnaast wordt bijna 20 miljoen geïnvesteerd in het stiller maken van goederentreinen uit EU-landen. Het kabinet benadrukt dat Nederland daar ook van profiteert, omdat het overgrote deel van de goederentreinen op het Nederlandse spoor uit treinen uit het buitenland bestaat.