‘Sabotage onderzoek Douane onwaarschijnlijk’

Foto: ANP

De Douane werkt graag mee aan onderzoeken naar integriteitsschendingen. Dat de top van de dienst zo’n onderzoek actief zou hebben gedwarsboomd, zoals RTL Nieuws bericht, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën) “zeer onwaarschijnlijk”.

De top van de Douane zou wetenschappers die onderzoek deden naar de reikwijdte van corruptie bij opsporingsdiensten in de Rotterdamse haven, doelbewust de voet dwars hebben gezet. RTL zegt dat te hebben vernomen van goed ingevoerde bronnen bij ministeries en opsporingsinstanties.

“Dat beeld herken ik in ieder geval niet”, zegt Snel. “Wij werken juist graag mee aan onderzoeken. De informatie die ik nu heb, lijkt niet zo op dat beeld, alsof er een soort actieve tegenwerking is, en het past ook echt niet bij het beleid dat we hebben.”

De Douane had volgens Snel wel vragen bij de manier waarop het onderzoek werd uitgevoerd, en vroeg om een “wetenschappelijke validatie”. De onderzoekers besloten daarop zelf de studie stop te zetten. Waarom zij dat deden, zegt de staatssecretaris niet te weten. Justitieminister Ferd Grapperhaus liet eerder weten dat de onderzoekers zich door de Douane en andere betrokken diensten tegengewerkt voelden.

Kamerleden reageren geschokt op het bericht van RTL Nieuws en willen snel uitleg van Snel en justitieminister Ferd Grapperhaus. “Wie deed welk onderzoeksvoorstel en wie blokkeerde het?”, wil CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt weten. Hij vraagt een overzicht van alle integriteitsschendingen bij de Douane de afgelopen drie jaar. D66-Kamerlid Maarten Groothuizen heeft “heel veel vragen” en wil over de zaak in debat.

VVD’er Helma Lodders spreekt van een “bizar verhaal” en wil ook opheldering. “Criminelen lachen zo in hun vuistje.”

Haar SP-collega Renske Leijten is snoeihard. “Dit is het zoveelste voorbeeld, bij zowel Financiën als Justitie en Veiligheid, dat er onderzoek binnen de diensten wordt gefrustreerd.” Zij wil dat de onderzoekers het rapport kunnen afmaken en het rapport openbaar wordt gemaakt. Attje Kuiken (PvdA) vindt het “heel schadelijk dat een overheidsdienst zelf lijkt te verdoezelen en ondermijnen, in plaats van te helpen corruptie en ondermijning te bestrijden”. De “slappe” reactie van het kabinet irriteert haar.

Ook oppositiepartij PVV haalt hard uit. “Met deze bewindspersonen gaat Nederland de strijd tegen ondermijnende criminaliteit niet winnen”, zegt PVV-Kamerlid Lilian Helder, die zegt dat er sprake is van “onwil” bij Grapperhaus en Snel.