Maatregel na kraak bij aanslagplek Utrecht

Foto: ANP

Een 27-jarige man die vlak na de schietpartij in een tram in Utrecht op 18 maart dichtbij die locatie inbrak in een auto, moet volgens het Openbaar Ministerie twee jaar lang een zogeheten ISD-maatregel opgelegd krijgen. Hierbij moeten veelplegers in een inrichting verplicht werken aan hun gedrags- en verslavingsproblemen.

De verdachte had op Kanaleneiland in de auto van een journalist uit Duitsland ingebroken. Die was daarheen gekomen om verslag te doen van de aanslag. Samen met een medeverdachte sloeg hij de ramen in en stal tassen met dure spullen. Een agent die geen dienst had, maakte foto’s van de autokraak en noteerde het kenteken van de vluchtauto.

De politie kon op dat moment zelf niet veel doen, omdat ze druk doende was om de schietpartij verderop af te wikkelen. De verdachte werd later opgespoord.

De verdachte heeft volgens het OM een lang strafblad en heeft zich niet aan eerdere voorwaarden gehouden. De aanklaagster nam het de verdachte extra kwalijk dat hij juist toesloeg in de hectiek van de aanslag.

De medeverdachte is in april veroordeeld tot twaalf weken celstraf.