Blok ontbiedt Turkse ambassadeur na inval Syrië

Foto: ANP

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) ontbiedt de Turkse ambassadeur na de inval van het Turkse leger in Noord-Syrië. Hij roept Turkije op “de door hen ingeslagen weg niet te vervolgen”, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

“Nederland veroordeelt het Turkse offensief in Noordoost-Syrië”, stelt Blok. “Niemand is gebaat bij de mogelijk verschrikkelijke humanitaire gevolgen. De operatie kan nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengen en de strijd tegen IS en de stabiliteit in de regio schaden.”

De minister prijst Frankrijk en Groot-Brittannië, die naar aanleiding van de inval een een spoedsessie van de VN-Veiligheidsraad hebben belegd. “We zijn en blijven in gesprek met onze partners, ook via de NAVO en de EU. We geven er nu prioriteit aan samen met onze partners duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van de operatie en vervolgstappen te bepalen.”

Blok reist momenteel door een aantal Oost-Europese landen. De minister is inmiddels in Oekraïne en komt donderdag terug naar Nederland.