Spoedberaad in Amsterdamse raad over afvalsoap

Foto: ANP

De ontwikkelingen rond het noodlijdende afval- en energiebedrijf (AEB) komen woensdag weer aan de orde in de Amsterdamse gemeenteraad. De oppositiepartijen roepen het stadsbestuur ter verantwoording in een spoeddebat. Het college van B&W maakte vorige week bekend dat de fusie van AEB met het publieke nutsbedrijf HVC van de baan is en AEB nu in de etalage staat voor een commerciële veiling.

Het college sprak eerder een sterke voorkeur uit voor samengaan met HVC. Dat leidde ertoe dat D66-wethouder Udo Kock (economische zaken) opstapte, omdat hij daarin geen heil zag. Het zou de stad te veel geld kosten en weinig garanties geven op succes. Hij vond verkoop aan een marktpartij een betere optie. Afvalverwerker Beelen toonde al interesse, maar die werd door de wethouders Van Doorninck en Dijksma naar eigen zeggen geschoffeerd en haakte af.

Het college liet vrijdag ook weten nog eens 45 miljoen euro in AEB te willen steken, bovenop de 35 miljoen die er al aan is uitgegeven. Oppositiepartijen in de Amsterdamse raad vinden dat Kock voor niets is opgestapt en dat het college miljoenen aan gemeenschapsgeld over de balk gooit.