Nieuwe actie klimaatactivisten in Amsterdam

Foto: ANP

Klimaatactivisten voeren vrijdagochtend opnieuw actie in Amsterdam. Groepjes actievoerders blokkeren op negen plekken kruisingen in de stad.

Ze blijven maximaal zeven minuten op een kruising staan en houden dan even een pauze. “Het is de bedoeling om het verkeer te ontregelen. We willen mensen bewust maken van de ernst van de problemen en delen ook flyers uit om dat uit te leggen”, aldus een woordvoerder van de actiegroep Extinction Rebellion, die zegt met zo’n 250 man aanwezig te zijn.

Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat blokkeren niet is toegestaan. “Bij signalering van een blokkade komt de politie ter plaatse. Zij zullen gefaseerd optreden.” Dat laatste houdt in dat betogers wordt verteld dat ze weg moeten. “Wordt er geen gehoor aan gegeven, dan treedt de politie op.”

De deelnemers willen tot 11.00 uur actievoeren. Ze hebben spandoeken bij zich met onder meer de tekst: ‘De tijd dringt’. Ook zwaaien ze met vlaggen en roepen ze protestleuzen.

De klimaatactivisten voerden eerder deze week ook al actie in Amsterdam, onder meer met een grootscheepse blokkade op de Stadhouderskade, bij bedrijven en in het Vondelpark.