Slob stopt financiering Haga per 1 december

Foto: ANP

Het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam krijgt per 1 december geen geld meer als het schoolbestuur niet binnen twee dagen het veld ruimt. Het bestuur heeft niet op tijd plaatsgemaakt voor een interim-bestuurder, zoals verantwoordelijk minister Arie Slob vorige maand had bevolen. Alleen als het schoolbestuur uiterlijk donderdagochtend alsnog zijn taken overdraagt, ziet Slob mogelijk van de maatregel af.

De middelbare school wil Marcel Heuver aanstellen als interim-bestuurder. Die krijgt ook de zegen van Slob. Maar de minister accepteert niet dat de school nog weken de tijd wil nemen om het bestuur aan Heuver over te dragen. “De huidige bestuurders beroepen zich onterecht op administratieve belemmeringen”, vindt Slob.

Hij geeft het schoolbestuur nog respijt tot donderdag 12.00 uur. Heeft het dan niet het veld geruimd, dan krijgt de school vanaf december geen geld meer. Voor die termijn is gekozen zodat “er voor iedere leerling een passende nieuwe plek gevonden kan worden”, zegt de minister.

Het is nooit eerder gebeurd dat een school zo werd bestraft.

Heuver voldoet aan de eisen die Slob had gesteld. Maar omdat hij geen moslim is, moet het Haga Lyceum eerst de statuten wijzigen om hem te kunnen benoemen, stelt het schoolbestuur. Dat zou zes weken duren, omdat de medezeggenschapsraad zich er nog over moet uitspreken.

Daardoor zou de school nog tijd hebben om het vernietigende oordeel van de onderwijsinspectie, dat de minister heeft aangezet tot de maatregelen, bij de rechter aan te vechten. Maar of de uitkomst van die rechtszaak nog iets aan zijn oordeel kan veranderen, wilde Slob dinsdag niet zeggen.

Slob accepteert die vertraging niet. “De genoemde belemmeringen kan het bestuur op zeer korte termijn opheffen”, zegt hij. De minister spreekt van “oneigenlijke argumenten”.

Haalt het schoolbestuur alsnog voor donderdagmiddag bakzeil, dan krijgt Heuver tot half januari de tijd om een geheel nieuw bestuur te vormen en een aantal verbetermaatregelen door te voeren. Gebeurt dat niet, dan gaat de geldkraan alsnog dicht.