Geldkraan Haga Lyceum gaat definitief dicht

Foto: ANP

Het islamitische Haga Lyceum krijgt definitief per 1 december geen geld meer. Het schoolbestuur kreeg tot donderdagmiddag de tijd om het veld te ruimen, maar heeft dat niet gedaan. Daarmee “dwingt het mij nu om deze maatregel te nemen”, schrijft verantwoordelijk minister Arie Slob aan de Tweede Kamer.

“Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving. De bestuurders van het Haga Lyceum weigeren daaraan mee te werken”, zegt Slob op Twitter. Het bestuur van de Amsterdamse middelbare school beroept zich volgens hem “weer onterecht op wettelijke belemmeringen” om meer tijd te vragen voor de opgedragen machtsoverdracht. Het bestuur zou “alle kans” hebben gehad om aan de opdracht te voldoen.

Slob had de school al twee dagen respijt gegeven. Eigenlijk moest het schoolbestuur uiterlijk afgelopen maandag plaatsmaken voor interim-bestuurder Marcel Heuver. Maar dat vergde meer tijd, beweerde het bestuur. De minister was het daar niet mee eens en eiste dat de huidige leiding voor donderdagmiddag zou opstappen.

Het Haga Lyceum zegt al naar de Raad van State te zijn gestapt om Slobs besluit aan te vechten. De bestuursrechter moet zich ook nog buigen over andere bezwaren van de school.

Slob schrijft aan de ouders van leerlingen van de Amsterdamse school dat hij de “uitzonderlijke” maatregel “heel vervelend” vindt. De schoolbesturen in Amsterdam zullen er samen met de gemeente voor zorgen dat de kinderen elders naar school kunnen, verzekert de minister. Ouders met vragen kunnen terecht bij een telefonische hulplijn.

De minister verloor het vertrouwen in het schoolbestuur na een vernietigend oordeel van de onderwijsinspectie. De schoolleiding zou optrekken met extremisten, leerlingen de democratische normen en waarden niet overbrengen en onzorgvuldig omspringen met het geld van de school.