Aantal verhuizingen stagneert

Foto: ANP

De rek is uit de woningmarkt en dat is terug te zien in het aantal verhuizingen, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In de eerste helft van 2019 verhuisden 864.000 mensen, ongeveer evenveel als dezelfde periode een jaar eerder.

“Vergeleken met de crisisjaren ligt het aantal verhuizingen nog steeds een stuk hoger,” nuanceert Dick ter Steege van het CBS. In het eerste halfjaar van 2018 daalde het aantal verhuizingen ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Deze daling heeft dit jaar amper doorgezet.

De periode van groei in de vier jaren voor 2018 lijkt in ieder geval voorbij. Ter Steege zoekt de oorzaak in de woningmarkt: “Het aanbod is opgedroogd, vooral in de Randstad.” De woningverkopen zijn aan het dalen.

Ook hebben minder mensen de wens om te verhuizen. In 2018 wilde 7 procent van de huishoudens zeker binnen twee jaar verhuizen. In 2015 was dat nog 8 procent.

Het valt op dat de wens om te verhuizen minder leeft bij stellen met kinderen dan die zonder kinderen. “We zijn in Nederland erg gehecht aan het idee dat we onze zaakjes op orde hebben, voordat we aan kinderen beginnen,” verklaart Ter Steege. “We willen eerst een diploma halen en een goed huis vinden.”