Geert Mak wint Belgische Burgerschapsprijs

Foto: ANP

Geert Mak heeft de Belgische Burgerschapsprijs 2019 gewonnen. Dat heeft de Stichting P&V die de prijs uitreikt dinsdag bekendgemaakt. De Nederlandse schrijver won de prijs samen met de Belgische fotojournalist Virginie Nguyen Hoang.

“De jury heeft de twee laureaten beloond die op een toegankelijke manier persoonlijke portretten van normale mensen weergeven en een breder beeld geven op de samenleving”, zegt de jury in de Belgische krant Le Soir. Mak en Nguyen strijden volgens de jury tegen uitsluiting, verdeling en polarisatie in de samenleving.

Mak (72) heeft in zijn werk de brede Europese geschiedenis opgeschreven en geeft de lezer “een les in klassieke geschiedenis”, zegt de jury. Nguyen gaat als fotograaf vaak naar oorlogsgebieden en heeft met een reeks portretten de impact van de conflicten op het dagelijkse leven van deze mensen laten zien.

De Belgische Stichting P&V zet zich in voor maatschappelijke betrokkenheid van jongeren. De organisatie reikt de Burgerschapsprijs sinds 2005 uit.