Maritieme schilderijen exclusief in Den Haag

Foto: ANP

Museum Bredius in Den Haag toont vanaf 10 december 67 maritieme schilderijen uit de Londense privéverzameling van Anthony Inder Rieden. Volgens een woordvoerder is de Inder Rieden-collectie één van de grootste privéverzamelingen van 17e-eeuwse maritieme schilderijen ter wereld en heeft de collectie Groot-Brittannië nooit eerder verlaten, op enkele bruiklenen na.

Het gaat om rivier-, oever-, strand- en zeegezichten, maar ook om zeeslagen en scheepsportretten, die samen een beeld geven van de Hollandse Gouden Eeuw op het water. Onder de schilders ervan zijn Van de Velde, De Vlieger, Van Goyen, Storck, Verbeeck, Backhuysen en Vroom.

Anthony Inder Rieden (1940) bracht zijn jeugd door aan het strand en de zee bij Haarlem, verhuisde in 1965 naar het buitenland en verzamelt nu al bijna 40 jaar maritieme schilderijen in zijn eigen huis.

De tentoonstelling zal tot en met februari te bezoeken zijn. Voor de catalogus onderzocht de Duitse meteoroloog Franz Ossing de gehele collectie op de in de schilderijen uitgebeelde weersgesteldheid.