‘Wilde enkel cartoonwedstrijd Wilders stoppen’

Foto: ANP

De Pakistaan Junaid I., die ervan wordt verdacht dat hij een terroristische aanslag wilde plegen op Geert Wilders, kwam naar Nederland met het doel een cartoonwedstrijd te stoppen. Maar, benadrukte hij maandag in de rechtbank, “het was nooit mijn bedoeling om iemand van het leven te beroven. Ik heb niks tegen Wilders en ook niks tegen de Nederlandse maatschappij”.

PVV’er Wilders had een cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed uitgeschreven. De 27-jarige Pakistaan zwierf al jaren door Europa. In Frankrijk hoorde hij over de wedstrijd en vertrok naar Nederland. Op het Centraal Station van Den Haag nam hij een filmpje op waarin hij een aanslag aankondigde op de PVV-leider of de Tweede Kamer.

In het Facebookfilmpje zegt hij onder meer dat hij zijn best zal doen om “deze hond, deze onbeschaafde naar de hel te sturen”, hij noemt dat “zijn missie”. De video is door 153.000 mensen gezien, 14.000 keer gedeeld en 1100 keer van commentaar voorzien. 31.000 mensen klikten op like. I. liet de rechter weten dat hij emotioneel was toen hij de video opnam. Hij had honger en dorst en was al een paar dagen dakloos in Nederland. Maar het was nooit zijn plan Wilders iets aan te doen, zei hij nogmaals.

Een dag na de opname, op 28 augustus vorig jaar, werd hij aangehouden op het Haagse station. Sindsdien zit hij in de cel.

De rechtbank Den Haag is voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol. Er zijn twee dagen uitgetrokken voor de behandeling. Wilders is van plan dinsdag aanwezig te zijn.