Harde kritiek oppositie op Bijleveld

Foto: ANP

De linkse oppositie heeft tijdens een spoeddebat harde kritiek op minister Ank Bijleveld van Defensie geuit omdat zij niet eerder openheid van zaken heeft gegeven over burgerslachtoffers bij een Nederlandse luchtaanval in Irak in 2015. De Kamer is hierover onjuist geïnformeerd.

Volgens Isabelle Diks (GroenLinks) heeft Bijleveld de leugens van haar voorganger Jeanine Hennis over deze zaak overgenomen in plaats van het recht te zetten. Dat zorgt voor een “diepe kras in haar geloofwaardigheid”. Sadet Karabulut (SP) vindt het “onacceptabel” dat de Kamer is voorgelogen. Bijleveld mag zich volgens haar “niet verschuilen” achter haar voorganger. De Kamer is “bewust fout geïnformeerd”, meent PvdA’er John Kersten.

Bij een aanval met een Nederlandse F-16 op een doelwit van terreurgroep IS in Hawija op 3 juni 2015 vielen zeker zeventig doden. Toenmalig minister Hennis van Defensie liet de Kamer enkele weken later weten dat er geen burgerslachtoffers waren gevallen bij Nederlandse aanvallen in Irak, terwijl zij wist dat dit niet klopte. Hennis werd al een week na de aanval op de hoogte gesteld dat er zeer waarschijnlijk burgerslachtoffers waren gevallen bij de aanval, blijkt uit een feitenoverzicht dat Bijleveld naar de Kamer stuurde.

Ook de coalitiepartijen zitten met de nodige vragen. Zij willen weten waarom Bijleveld de Kamer niet eerder op de hoogte heeft gesteld van de fout van Hennis. “Waarom heeft de minister dit niet eerder rechtgezet”, vroeg Salima Belhaj van D66. Bijleveld wekt “een beetje de suggestie” nu daartoe te zijn overgegaan na berichtgeving in de media. NRC en NOS meldden vorige maand dat er zeker 70 doden waren gevallen in Hawija.

Joël Voordewind (ChristenUnie) ziet wel “een tendens” bij de minister om de Kamer beter te informeren over burgerslachtoffers. Maar ook hij begrijpt niet waarom Bijleveld de fouten van haar voorganger niet eerder heeft rechtgezet.

DENK-Kamerlid Selcuk Öztürk kreeg de hele Kamer over zich heen omdat hij bij de luchtaanval sprak over “moord”.